Het pre-Magnus tijdperk
Voor de tweede wereldoorlog bestond er een Schager Schaakclub. Hier kon men voor tien cent per week, werklozen half geld, schaken in het Noord-Hollands Koffiehuis. Hierna werd het rustig op schaakgebied tot de vijftiger jaren.

Schagen heeft weer een schaakclub
Op 8 januari 1953 vond de oprichting plaats van Schaakclub Magnus. Er werd geschaakt in café Het Oude Slot en extern tegen clubs uit Kolhorn en Van Ewijcksluis. Rond 1967 werd Magnus lid van de Noord-Hollandse Schaakbond (NHSB) en veroverde de club meteen twee jaar achtereen het provinciale kampioenschap. Uit die tijd stammen ook de lidmaatschappen van het erelid Arno de Visser en de voorzitters Jaap Laporte en Rob Terrahe.

Magnus in 1969
Magnus in het Oude Slot (1969)

In 1973 werd de club op initiatief van Rienk de Jong gereorganiseerd. Magnus verhuisde naar het net gebouwde Regiocentrum in de wijk Groeneweg. Er werd een jeugdafdeling opgericht en met steun van Peter Dillo werd jaarlijks het Terlep Snelschaaktoernooi georganiseerd. Dit toernooi kenmerkte zich door grote belangstelling van zowel hoofdklassers als jeugd. Het ledental bereikte een absoluut maximum met 40 senioren en 60 junioren. Er volgde twee maal achtereen een promotie tot in de hoogste klasse van de NHSB.

Simultaan in Makado
Simultaan in winkelcentrum Makado

Het ledental nam snel af toen een verplaatsing van de jeugdavond niet goed uitpakte en Magnus het Regiocentrum moest verlaten wegens een reorganisatie. In het naastgelegen buurtcentrum de Groene Schakel heeft Magnus het maar een jaar uitgehouden omdat men daar de boel al ging opruimen als de laatste schaakpartijen nog bezig waren; slecht voor de sfeer en voor de baromzet. Hierna werd Magnus een bescheiden, maar gezellig clubje in café Piet Pann aan de Markt.

Magnus in Piet Pann
Schaken bij Piet Pann (1993)

Na enige jaren nam de speelsterkte weer toe. Bij de Noordkop-kampioenschappen die vanaf 1985 door Aart Strik werden georganiseerd stonden de Magnusleden regelmatig op het erepodium. In 1988 bereikte Magnus de promotieklasse waar het helaas slechts een jaar in verbleef. Daarna kon Magnus verscheidene sterke spelers niet vasthouden wat tot twee opeenvolgende degradaties leidde. In 1994 verhuisde de club naar buurthuis de Waldhoorn, de huidige locatie, mede met het oog op de jeugd. Na enige jaren moest de jeugdafdeling echter wegens een te heterogene samenstelling worden opgeheven.
In 1999 werd een dieptepunt in het speelniveau bereikt door een ongelukkige terugval van het eerste team naar de derde klasse.

Magnus in het nieuwe millenium
De degradatie werd echter onmiddellijk weer tenietgedaan door een promotie in 2000. In 2002 werd bij een toegenomen ledental zelfs de eerste klasse bereikt. Vanaf 2003 speelt het eerste team echter weer in de tweede klasse. Het tweede team is vanaf 2007 een viertal geworden met diverse jeugdspelers.

Logo van Stichting Tussen de Torens

In 2003 bestond de schaakclub 50 jaar. Ter gelegenheid daarvan werd de stichting Tussen de Torens opgericht die het Nederlands Jeugdkampioenschap voor de A, B en C-klasse organiseerde van 2003-2006. In deze periode begon Wouter Waagmeester met een nieuwe jeugdafdeling en dat leverde in 2006 zelfs een Nederlands Meisjeskampioen in de E-klasse op. Het betrof Mia-Rosa Hupkens die daardoor mocht deelnemen aan de jeugdwereldkampioenschappen in Georgië. Na het vertrek van Wouter Waagmeester in 2007 stortten Jos Hendriks en Kerre de Graaf zich op het lesgeven aan de jeugd.
Later zijn de vroegere jeugdspelere Joe Kok, Marcel Scholten en Jan-Pjotr Komen les gaan geven.

In 2008 is Magnus de samenwerking aangegaan met schaakclub Anna-Paulowna, wegens aan beide zijden teruglopende ledenaantallen. Zodoende konden we weer met 3 hele teams aan de NHSB-competitie deelnemen.
Het eerste team werd geacht kampioen te worden en heeft deze belofte ook ingelost.
Het jaar daarop is het eerste team helaas alweer uit de eerste klasse gedegradeerd.
Sinds het seizoen 2009/2010 is de interne competitie ook gecombineerd met Anna Paulowna. De eindstanden bleven echter wel afzonderlijk.
In het seizoen 2010-2011 is het eerste team kampioen geworden en zodoende gepromoveerd naar de 1e klasse. Door een tweede plaats is ook het tweede team gepromoveerd dus spelen zij in de 2e klasse.

Do. 26 september
MAC 1 - Schaakgroep Koedijk
Do. 3 oktober
Eerste ronde rapidcompetitie

Vr. 11 oktober
Warmenhuizen '76 - MAC 2

 

Schaakclub MAGNUS
... voor plezierig schaken in Schagen
Historie van Schaakclub Magnus